Se läppbjörn på Sri lanka
Läppbjörnen på Sri Lanka är en underart till läppbjörnen som lever i Indien. Att läppbjörn heter bhalu på hindi fick förstås ge namn åt björnen Baloo i Rudyard Kiplings novellsamling Djungelboken från 1894. I boken är Baloo en klok björn, i Disneyfilmen Djungelboken är han som bekant mer bohemisk och inte alltid så smart.
Läppbjörnen blir mellan 150 cm och 190 cm lång. Pälsen är mörkt brun eller svart. Den har stora läppar, saknar två framtänder och har en lång tunga som den fångar insekter, främst termiter, med. Frukt, ägg, bär och honung är annat som läppbjörnen gärna ser på menyn. Trots sina vassa tänder och klor äter läppbjörnen inga stora djur, men klorna är ett bra skydd mot tigrar. En tiger anfaller ogärna en läppbjörn då ett slag från läppbjörnen kan vara förödande.
Läppbjörnen kan bli upp till 30 år. Som alla björnar lever läppbjörnen ensam, utom björnmammorna som har sina ungar hos sig i två-tre år. Läppbjörnen går inte i ide.
På den internationella naturvårdsunionen IUCNs lista över hotade arter i världen klassas den lankesiska läppbjörnen som starkt hotad. Populationen uppskattas till omkring 1 000 individer men kan vara så liten som 500. Det främsta hotet är skogsavverkning och tjuvjakt.
Att se läppbjörn i det vilda är ganska ovanligt och man måste veta var man ska leta. På NaturResors Valsafari och leopardsafari på Sri Lanka har vi goda chanser att se lankesisk läppbjörn i sin naturliga miljö. Djuren är som mest aktiva i gryningen och då är också fotoljuset optimalt.
Mer från bloggen om Sri Lanka: