Strimmig gnu (Connochaetes taurinus)
Den årliga gnumigrationen över Östafrikas savanner är ett av naturens verkligt stora skådespel och något du får uppleva på NaturResors Fotosafari Kenya
Gnuerna ses oftast som ”en i mängden” men om man granskar varje strimmig gnu lite närmare så har de en ganska så lustig uppsyn. Strimmig gnu lever i östra Afrika. Pälsen är gråbrun med svartblåa strimmor på kroppens sidor. Ett utmärkande drag, och fint att fotografera i motljus, är gnuernas vita skägg, långa hårtofsar på nosen, strupen och bröstet. Både kon och tjuren har horn.
Bara i Serengeti föds omkring 400 000 gnuer varje år. När gnukalven föds kan den resa sig redan efter några få minuter vilket är fortare än hos något annat hovdjur. Men många faror lurar på savannen. Lejon, hyenor och andra rovdjur tar många kalvar.
Strimmig gnu – En flock kan rymma 100 000 djur
Gnuerna lever i stora flockar på savannen. En flock kan rymma så mycket som 100 000 djur. De klassificeras som gräsätande antiloper och äter nästan enbart gräs, helst kort gräs. De är beroende av att få tag på vatten varje dag och mitt på dagen när det är som varmast ser man dem gå mellan olika vattenhål. De betar mer när det är lite svalare. För att inte bli överhettade rullar de sig i lera.
Gnuerna är kända för sin årliga vandring mellan olika betesmarker. Över en miljon gnuer samt ytterligare några hundra tusen zebror och antiloper vandrar från Masai Mara i Kenya över gränsen till Serengeti i Tanzania. Då är vi på NaturResor där! Den långa vandringenär en lång och farofylld färd då flera tusen gnuer drunknar, blir uppätna av krokodiler eller trampas ihjäl när de måste korsa floder. Dessutom lurar ständigt hungriga rovdjur i närheten. På NaturResors Fotosafari Kenya bor vi i ett par nätter precis vid Mara River och hoppas få se denna maffiga händelse från första parkett.
Häftiga djur!